www.omkonst.se:
Samspel mellan idé och hantverk

Rogerts Bondesson – Galleri Aveny, Göteborg, 9–24/1 2021

Text: Olle Niklasson

skriv ut denna text
Envig © Rogerts Bondesson
(Klicka på bild för hög upplösning)
Utsikt I © Rogerts Bondesson
(Klicka på bild för hög upplösning)

Titeln är Fotbollsplan. Motivet, en fotbollsplan med en ensam gatlykta av äldre modell i förgrunden. Man ser ett mål, en boll och fem gestalter på planen. Man skulle kunna tro att de deltog i spelet men ingen är i närheten av bollen och ingen ser ut att ha något intresse av att närma sig heller. Den enda som verkar röra sig med någon sorts målmedvetenhet ser dessutom ut att vara på väg ut ur bilden. Det är en scen som borde vara fylld av liv och rörelse men istället utstrålar den en ödslig stillhet, väsensskild från allt annat man förknippar med en fotbollsmatch.

Fotbollsplan © Rogerts Bondesson

Rogerts Bondessons måleri gestaltar sällan människor. Påfallande ofta husgavlar däremot. Och riktigt vad man förväntar sig av en målning med titeln Baren kan kanske variera, men en interiör med människor som befolkar denna bar skulle väl kunna vara på sin plats. Eller åtminstone en upplyst exteriör som signalerar möten mellan människor. Förväntan. Lust och energi. Men nej. Istället, en gavel.
     En annan målning har titeln Envig och avbildar vad som ser ut att vara två hundar som slåss. Vad de kämpar om får vi aldrig reda på och heller inte om det är så att de faktiskt slåss – där får vi helt enkelt lita på titeln. Rogerts Bondesson har placerat en trädstam framför det centrala i motivet: hundarnas huvuden. Vad som händer där bakom får vi precis som i Fotbollsplan aldrig reda på. Oddsen är lika för ett högdramatiskt skede som för en vardagsscen. För att travestera Dylans Ballad of a thin man. Vi ser att någonting försiggår men vi vet inte vad det är.

Rogerts Bondessons utställning på Galleri Aveny innehåller sammanlagt trettiotvå verk. Ett fåtal i större format men många med anspråkslösa mått precis som att titlarna är enkla och konkreta. Husgaveln återkommer gång på gång men jag upplever inga försök att skruva till skuggorna eller skapa dramatik. Kråkan i bilden sitter ganska lugnt på sin skorsten. Till synes ohotad. Tillfreds. För det mesta finns också en varm ton i bilderna eller åtminstone en strimma av ljus. Det finns något mycket tilltalande i Rogerts Bondessons måleri. Styrkan i de mindre formaten. I att låta en enkel idé och ett fint hantverk bära bilden.

Göteborg 2021-01-19 © Olle Niklasson


 


 

 

 


Kråkan © Rogerts Bondesson


Vid stranden © Rogerts Bondesson


Stadsbild © Rogerts Bondesson


Galleri Aveny, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com