www.omkonst.se:
Novemberrunda i Malmö
Gallerirunda i Malmö, november 2021
Text: Kristina Maria Mezei

skriv ut denna text
In the Stomach of the Predators, Vargens figur
© Alice Creischer (Klicka på bilden för hög upplösning)
Vortex © Iza Tarasewicz
(Klicka på bilden för hög upplösning)

SIGNAL CENTER FÖR SAMTIDSKONST
Alice Creischer och Iza Tarasewicz, 12/11 2021 –27/2 2022
Silhuetten av ett varghuvud, med tillhörande släp eller mantel, hänger från taket på Signal, Center för samtidskonst i Malmö. Under rubriken Battling with Malevolent Forces visar Alice Creischer och Iza Tarasewicz en av de mer intressanta utställningarna som hade vernissage under gångna helgen.
     Vargfiguren ingår i en över tjugo minuter lång film från 2014 där huvudrollsinnehavarna är just sådana dockor som vargen, en hyena, en schakal och en björn, ett rovdjursteam på jakt efter fyndigheter, växter och frön över världens fattigare länder. Bakom berättelsen i In the Stomach of the Predators, som är filmens titel, anas företag som Monsanto och deras kapitalistiska arbetssätt. De praktiska konflikterna och de teoretiska frågeställningarna i storyn vecklas ut med obönhörlig kritik och bitter humor.

Stillbild ur filmen In the Stomach of the Predators © Alice Creischer

Alice Creischer, som står bakom filmen, är en tysk konstnär som blev känd under 1990-talet för sina politiskt förankrade konstnärliga projekt i vilka hon i samarbete med olika arbetsteam belyser kapitalismens hänsynslöst vinstjagande arbetsmetoder och dess inverkan på jordens klimat, globala och lokala ekonomier i olika länder. Hennes konstnärligt undersökande arbetssätt är tidskrävande. Signals utställning visar endast en bråkdel som ger mersmak.
     Till Creischers verk med bland annat en poetiskt dyster vägginstallation har Signals curatorer med lyhörd fingertoppskänslighet kopplat ett par skulpturer av Iza Tarasewicz från Polen: de förefaller som estetiskt förandligade gamla jordbruksmaskiner. Med självklar hemmahörighet i sammanhanget väcks så känslan av ett brett tidsperspektiv.

CELSIUS PROJECTS
Johan F. Karlsson, 13/11–3/12 2021
På Celsius Projects anknyter även Johan F. Karlsson till klimatfrågan. Distinkt och avskalat, och med enkla material som sten, vulkanisk sand och glas undersöker han människans sätt att skaffa kunskap om jorden. Teoretiska och sinnliga erfarenheter ställs mot varandra. Utställningens titel Here be dragons och den medföljande korta texten fylls av en större sinnlig föreställningsförmåga och fantasi än utställningens spartanska urval.

MOLEKYL GALLERY
Niki Cervin och Gitte Eidslott, 12/11–5/12 2021
Kroppens rörelser och gestens betydelse för måleriet som arbetsprocess är uppenbara hos Molekyl gallerys två nu aktuella konstnärer. Det säger sig självt att båda trivs med det stora formatet. Niki Cervin väljer breda golvlackspenslar och sveper över duken. Spåren ger dynamiska men harmoniskt sammanhållna landskapsabstraktioner i gröna nyanser.
     Lager på lager vibrerar även i Gitte Eidslotts dukar, mest i ljusgrått och blått. Med spik eller penselskaft skapar hon därpå en ordlös skrift, ett visuellt språk som löper över ytan som havets skummande vågor och krusningar.

GALLERI PING-PONG
Christel Hansson och Eric Length, 13/11–4/12 2021
Handens snabba beslutsamma skrift som grafiska tecken har Christel Hansson arbetat med ända sedan hon gick ut Grafikskolan Forum 1975. Med torrnålens svärta har hon fångat fåglars flykt mot rymdens oändlighet, vingarnas svepande slag och flockars rörelsemönster. Till Galleri Ping-Pong har hon nu gjort både objekt av sina torrnålsgravyrer och en innerligt vacker artist´s book. Hon är inte längre rädd för svärtan: tre monotypier suger fram mörkret där skuggorna upphör med endast en glimt av lite ljus.
     Medutställaren Eric Length har experimenterat fram en teknik som ger stora akvarell-lika tusch- och akrylmålningar, flytande behagliga stämningslandskap på bomullsduk. Sydda eller limmade collageinslag ger betraktaren fäste i vattnets till synes obegränsade frihet.

Malmö 2021-11-18 © Kristina Maria Mezei


 


 

 

 


In Its Entirety © Johan F. Karlsson


Drift Deep Thicket © Niki Cervin


Terratorial Gestures © Gitte Eidslott


Tecken på liv, torrnål © Christel Hansson


Landskap © Eric Length


Galleri Ping-Pong, Malmö | Celsius Projects, Malmö | Molekyl gallery, Malmö | Signal, Malmö | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com