www.omkonst.se:
Den sedelärande sagans evolution
Viktor Mattsson, Pinocchios äventyr – Galleri Alva, Umeå, 8/4–3/5 2022
Text: Karin Holmer

skriv ut denna text
Big Smile Watery Eyes, Cowboy In Trouble, Afternoon In The Woods, 60 x 120 cm x 3, 2022, opd © Viktor Mattsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Galleri Alva är litet – ca 32 kvm – placerad i landstingets lokaler. Trots det så överraskar det på flera plan. Just nu visas här en utställning med verk av Viktor Mattsson. Det är oljemålningar, teckningar med brännpenna på plywood och med färgpenna på papper, allt i olika storlekar och konstellationer. Bilderna är berättande med ett naivistiskt handlag.
     Vi möter tre karaktärer: en halvnaken cowboy, en clown och en lismande djävul. Den förstnämnda är centralgestalt men de kan alla också uppfattas som en och densamma. De går in och ut ur verken, som rollfigurerna i commedia dell’arte och liksom dessa är Mattssons karaktärer tydliga i sina representationer och uttryck. Deras ansikten bär ofta vassa leenden och det finns ett närvarande mörker under ytan av komik. Flaskan och glaset finns som en ständig hägring i bilderna.

Me And You And Pripps Blue, 2021,
färgpenna på papper, plywood, glas
© Viktor Mattsson

Pink Skies Grey Eyes
© Viktor Mattsson

Måleriet känns okonstlat och skapar en lätthet trots det tydligt berättande innehållet. Färgerna är mjuka med undantag för granbarren och djävulens naglar som sticks genom bilden. Cowboy-kroppens uppbyggnad och särskilt armarnas placering skapar en obekväm känsla, som om de försöker trotsa det naturliga och bända sig loss.
     Det episka berättandet och symboliken för tankarna till 1400-talsmålaren Albertus Pictor och bilden med mannen som spelar schack med döden. Även färgernas lätthet finns som en röd tråd mellan dem.

Mjukheten i Viktor Mattssons målningar kontrasteras av hans teckningar med brännpenna där skarpa konturer bränts in i träytan. Här finns en direkt koppling till konstnärens bakgrund som tatuerare. Linjerna är fragila och tillåtande. I den här berättelsen fungerar det brännmärkta både bokstavligt och bildligt. Det är jagets kamp mot sig själv i alla dess former, om att befinna sig i en dragkamp mellan destruktiva krafter.
     I verket Follow Me ser vi cowboy-jaget följa clownen genom skogen, kanske har han gett upp, kanske vill han bara slippa ta beslut, få bli liten igen. Kanske vill han bara att någon ska ta hans hand och visa vägen åt vilket håll det än må vara.

Umeå 2022-04-19 © Karin Holmer


 


 

 

 


Den Sämsta Dagen, 2021, kulspetspenna på mdf © Viktor Mattsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)


Follow Ne, 60 x 120 cm x 3, 2021, opd
© Viktor Mattsson

 

 


Galleri Alva, Umeå | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com