www.omkonst.se:
GALLERIRUNDA I MALMÖ
Gallerirunda i Malmö, april 2023
Text: Kristina Maria Mezei

skriv ut denna text
Ur sviten Myth © Mårten Lange,
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Hed © Karin Lundgren-Tallinger
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Ett till hundra © Jeanette Lindstedt
(Klicka på bilden för hög upplösning

GALLERI PING-PONG, MALMÖ
Henrik Dahlström, Objekt från andra sidan
Jeanette Lindstedt, Ett till hundra. 1/4–22/4 2023

Med många bilder i sina lådor bestämde sig grafikern Jeanette Lindstedt för återvinning. Plana ark har förvandlats till små objekt som tar plats i ett gitter, i ett förskjutet gallerverk – hundra stycken mot galleriets inre vägg. Jag påminns om Stina Ekmans Gitter från 1980-talet. Hos Lindstedt tycks det finnas en lekfull lätthet, färg- och formkombinationerna oändliga liksom den lekfulla lättheten från tidigare mönster.
      Intresset för kroppens delar och för reell fysisk närvaro har sedan starten styrt Henrik Dahlströms måleri. Och strävan efter en sträng reduktion. Avtryck av den egna handen fylls med smetig brun färg. Enstaka verktyg balanserar på långfingret. Kombinationen är placerad på mitten av stora vita dukar. Jag anar ett slags fetischism men också den djupa insikten om livets obönhörlighet och att ögonblickets perfekta balans inte kan vara evigt.

MOLEKYL GALLERY, MALMÖ
Karin Lundgren-Tallinger, Stoff, trådar, motstånd
Malmökonstnärer i projektrummet, 30/3–30/4 2023

I det långsamma textila hantverkets processer fångas tidens tanketrådar när Karin Lundgren-Tallinger utan föregående skisser färdigställer sina verk, vilkas slutgiltiga utseende skiftar medan de hängs mot en vägg. Hon växtfärgar sina garner och tyger, stickar och syr, klipper rent hårt sydda sömmar i olika klädesplagg och skapar collage av transparenta tygbitar över varandra. Som teckningar i rummet skapar de med knutar, tussar, pärlor som syntax ett personligt språk. I ett slags motståndshandling sjunger hon långsamhetens lov.
      I galleriets projektrum visas verk av några Malmöbaserade konstnärer. Jag stannar upp inför Désirée Burenstrands stora målning som vikts runt ett hörn, målad med lätt handlag som drömskt virvlande färgsjok. Det jättestora formatet gör hennes målningar till del av den omgivande arkitekturen och får väggen att andas.

GALLERI FORMAT, MALMÖ
Anna Nordquist Andersson
Mårten Lange, Overlap, 10/3–23/4 2023

På gamla ljusbord ligger stora utskrifter av Anna Nordquist Anderssons collage, sammanställda av urklippta modebilder och texter från 1960- och 70-talens Life Magazine. Den tidigare optimismen håller på att övergå i blekta och utsuddade meddelanden. I mindre collage skapas virvlande möten kring ett centralt tomrum, ett sugande mörkt hål i dadaistisk anda.  
      Mårten Lange riktar sin kamera mot glömda, övergivna platser. Hans fotosvit ”Myth” är en poetisk dokumentation av portar, fönster, dörrar och trappor i kyrkor och ruiner från platser runtom i Europa. Gåtfullheten aktualiserar tankar kring minne och glömska, en gestaltning av arketypiska motsatser.

REDAN GALLERI, MALMÖ
Richard Krantz och Maximilian Ehrling, 24/3–29/4 2023

En disparat kombination av skulptur, ljudverk objekt och måleri – när verk av Richard Krantz och Maximilian Ehrling möts blir det svårt att bestämma sig för vad som är sanning eller fejk. Humor och allvar konfronteras i filosofiskt torra framställningar, alternativa berättelser och visuella ordvitsar drivs av milt utmanande tilltal.
     Ett åsnehuvud av Krantz anspelar på van Gogh och ett av Ehrlings ljudverk berättar om svårigheterna kring att heta Horst i förnamn. Helheten formar sig till en underfundigt absurd installation.

GALLERI CC, MALMÖ
Joran Stamatakakos, To Fill Up Empty Things, 31/3–30/4 2023

Redan under sina studier på Konstfack tänjde Joran Stamatakakos gärna på gränser. Hans praktik är en ad hoc metod. Han tillvaratar spillvirke och skräpmaterial, testar ljud och musikinstrument i performance och konstruerar strukturer där finsnickeri kopplas till bjärta plastmaterial. Tillfälligheterna triggar lusten i kreativiteten. 

Malmö 2023-04-04 © Kristina Maria Mezei


 


 

 

 


©
Henrik Dahlström


Hörnmålning © Désirée Burenstrand


Ur serien Textere © Anna Nordquist Andersson


(Between two) Haystacks in Provence
© Richard Krantz


To fill up empty things © Joran Stamatakakos


Galleri Ping-Pong, Malmö | Molekyl Gallery, Malmö | Galleri Format, Malmö | Galleri CC, Malmö |
Redan Galleri, Malmö | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com