www.omkonst.se:
STUDIO 44 FIRAR 20-ÅRSJUBILEUM
ATT KÄMPA FÖR GENERATIONER
Jubileumsutställning, För konst och konstnärskap i 20 år – Studio 44, Stockholm, 29/9–15/10 2023
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
Utställningsvy med skulptur av Mariana Ekner i förgrunden (klicka på respektive bild för hög upplösning)

Stockholm har ett antal konstnärsdrivna forum för konst och konstnärskap som precis firat eller firar sina första tjugo år av verksamhet. Nu i höst öppnar konstnärskollektivet Studio 44 grindarna till sin jubileumsutställning i den gemensamma utställningslokalen på Tjärhovsgatan. Under åren har man samlat ett nittiotal medlemmar och hållit sig stadigt runt ett trettiotal vid varje tidpunkt, då som nu.

Samtliga medlemmar sedan 2003 (klicka på respektive bild för hög upplösning)

Det är en sympatisk utställningsidé att bjuda in samtliga nu aktiva, tidigare medlemmar och att man även hyllar dem som inte längre lever. Det innebär att det är många verk och en bredd av uttryck som samsas i lokalerna. Var och en ger sitt smakprov och håller sig som det verkar inom ett förbestämt format.
       Det ger förstås intrycket av en visitkorts-utställning men tilltalet som helhet är så sympatiskt genomfört att det är lätt att acceptera. Här bjuds en rundvandring bland generationer av kolleger att nicka och hälsa igenkännande till.

© Andrea Hvistendahl

© Alexandra Skarp

Förra året var det ID:I snett tvärs över gatan som i sitt lilla men effektiva utställningsrum firade 20-årigt jubileum. Men då skedde det i samarbete med Konstnärshuset för att alla skulle rymmas. Även Omkonst firade tjugo års publiceringen av konstkritik, essäer, debatter och samtal om konst i digital form producerad av främst konstnärer. Konstnärsdrivna Candyland på Gotlandsgatan fyller tjugo år 2024 och Tegen 2, alldeles i närheten, har varit verksamt sedan 2006.
       Gemensamt för alla dessa konstnärsdrivna forum var förmodligen känslan av en brist av olika slag, att något saknades på den aktuella konstscenen. Tillsammans är det många konstnärer som lagt ned ett enormt engagemang under åren genom att stötta och uppmärksamma varandra kollegialt. Vi får hoppas att flera fortsätter att hänga med i decennier framöver, eller att nya krafter uppfinner andra ytor för konstnärer och av konstnärer att mötas på. Allt för en fortsatt livaktig dialog med en ständig inbjudan till en bred publik att ta del av.

Stockholm 2023-10-04 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Peter Wiklund


© Annika Johansson


© Susanne Högdahl Holm


© Anna Stina Rehnström


© Pelle Hansson


Studio 44, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com