www.omkonst.se:
LIV I GENUIN BEMÄRKELSE
Karin Törnell, Lodad blick – Berg Gallery, Stockholm, 30/3–6/5 2023
Text: Anna Tegeström Wolgers
skriv ut denna text
Evig början och Rot, formgjutet glas © Karin Törnell
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Sträcka sig, formgjutet glas © Karin Törnell
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Lodad blick – en blick som undersöker på djupet, inåt? Det är en rimlig titel på Karin Törnells utställning på Berg Gallery. Karin Törnells uttryck är exakt och precist, med en ytbearbetning utan dess like. Materialet är främst formgjutet glas vilket inte alltid är uppenbart, hon excellerar i sina konstnärliga metoder. Man är inte van att se glas på det här viset, det är ju ett amorft material – flytande, om än extremt trögt, eftersom atomerna inte ordnat in sig i kristaller. Glaskonst refererar ofta till den flytande massan, till det heta hyttarbetet. Här förs tankarna mer till klassiska skulpturtraditioner, till marmor eller alabaster. Ljusets spridning i det mattslipade glaset är enastående, det går inte att efterlikna.

Arbetena cirklar kring tillblivande, som det verkar. Ett frö på väg att gro, ett liv på väg att tränga ut ur en kropp. En muskelanspänning. Det är som att Karin Törnell vill förstå och hitta en form för det koncentrerade ögonblicket innan allt briserar, innan genombrottet. Det är stilla och samtidigt laddat. Jag tänker både på Lennart Nilssons kamerabilder från insidan av kroppen och på Georgia O’Keefes måleri med inzoomade ståndare och pistiller.

Installationsvy © Karin Törnell

Vid en första anblick när man kommer in i utställningen kan det kännas gravallvarligt, nästan ceremoniellt, men efter en stund går det att upptäcka både humor och erotik. Lodet faller rätt, gravitationen är en konstant, och mitt i rummet hänger verket Kläpp som en påminnelse om detta. En kläpp är ju å andra sidan elementet som får en klocka att klämta när den kommer i sving. Verket En början och ett slut tycker jag först påminner om en horisontlinje, eller förresten en lodad sjöbotten – eller ”början och slut”, en EKG-kurva, är det röda blod? Så där håller man på och hjärnan aktiveras med tankar om möjliga tolkningar.
      Klart är att Karin Törnell intresserar sig för liv i genuin och ursprunglig bemärkelse. Det är koncentrerat och energirikt och skickligt utfört. Jag hoppas att så småningom få se även ögonblicket efter briseringen, efter genombrottet eller förlösningen.

Stockholm 2023-04-18 © Anna Tegeström Wolgers


 


 

 

 

Ledtråd, formgjutet glas © Karin Törnell


Viljan,
alabaster © Karin Törnell

 Berg Gallery, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com