www.omkonst.com anmäler:
I vattenandens värld
Magnus Berg på Galleri Svenska Bilder, målningar 30/1 – 9/2 samt akvareller 11/2 till18/2 2003
Text: Susanna Slöör

Galleri Svenska Bilder visar två kortutställningar i följd med Magnus Berg. Efter den första dryga veckan byts oljemålningarna ut mot akvareller. Omkonst anmäler här den inledande utställningen.


"Vattenandens strand"
© Magnus Berg

Vattenanden fortsätter att förtrolla och utöva sin makt över Magnus Bergs bildvärld. Den tar honom i handen som så många gånger förr och leder honom längs stränder, ned i vattnet och ut på vidsträckta simturer mot horisonten.

Detta väsen som konstnären refererar till i flera av titlarna verkar vara både en vägvisare och ett alter ego. Vi förs allt djupare in i en ordlös tillvaro av reflexer, speglingar och motljuskontraster till en översinnlig vattenvärld. Vågornas mjuka rörelser omsluter kropparna och tar hand om våra tankar. Man försätts i ett viktlöst, svävande och kontemplativt tillstånd. Vattenanden vandrar genom bilderna och blir på ett märkligt sätt till betraktarens förlängda öga, kanske även konstnärens. Badaren eller strandkantsflanören känns ibland påtagligt bekant, tills man inser att det är det egna psyket som tagit plats i gestalten. Det är jaget som förnimmer ett mystiskt mönster på havsbotten eller som njuter av några långsamma simtag genom ett ljummet saltbemängt vatten.


"Glömskans strand" © Magnus Berg

Magnus Berg vilar tryggt och tillitsfullt i famnen på det väsen som fortsätter att befrukta hans konstnärskap. Han har välsignats med ett självförtroende som gör att han vågar lita till och använda allt enklare medel. Hårfint undgår konstnären Ikaros öde även om han likt honom djärvs utsätta sig för utmaningar under sina målarutflykter. Oljefärgen har i många fall nästan helt fråntagits sitt speciella uttryck. Istället framhävs en förtunnad akvarellistisk känsla. Målningarna är utförda på pannåer och grunderingens vithet spelar en viktig roll som klangbotten för de flyktiga penseldrag som den berörts av. I några fall är pannån ytterst svagt tonad med tunna färgskyar som samtidigt fungerar som vattenyta och atmosfär.

I en målning, ”Längs stranden, i vattenbrynet 1”, med ett kraftigt upprättstående format är vattenanden inte målad utan inristad i den mörkaktigt rödbruna jordfärgen. Färgtonläget är detsamma i ”Glömskans strand” som är ett av de allra gåtfullaste och starkaste vattenlandskapen på utställningen.

Stockholm 2003-02-02 © Susanna Slöör


Kort om Magnus Berg: Född 1953 i Stockholm. Verksam i Stockholm. Har regelbundet ställt ut på Galleri Svenska Bilder sedan 1981 samt på gallerier över hela landet, senast Galleri Astley, Uttersberg, 2001, Nacka Konsthall 2001, Lilla Galleriet i Umeå, 2000. Undervisar på Gerlesborgskolan i Stockholm sedan 1993.

Mer information på hemsidan för Galleri Svenska Bilder

Tillbaka till startsidan för omkonst