www.omkonst.com anmäler:
Lena Cronqvist – årets konstbok från SAK
Vernissage 27/11, Lena Cronqvist på Galleri SAK t.o.m. 22/2 2004. Se även Lena Cronqvist på Malmö konstmuseum t.o.m. 18/1 2004. En försmak pågår inför invigningen av Lena Cronqvist-hallen vid Samling Saltarvet, Fiskebäckskil våren 2004

Text: Susanna Slöör

Årets medlemsbok från Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) handlar om Lena Cronqvist. Här visas hennes bredd och djup från debuten och framåt. Från den 27 november pågår en mindre retrospektiv utställning på SAKs galleri i Stockholm.


"Flickporträtt" 42 X 63 cm, 1995 © Lena Cronqvist

Det är glädjande att få ta del av ett stort konstnärskap med hjälp av detta välavvägda urval och dessa kvalitetsmässigt goda reproduktioner och inte minst att få se Lena Cronqvists tidiga verk. Här finns favoriter som följt en länge samt för mig nya bekantskaper. På SAKs utställning kommer möjligheten finnas att följa den konstnärliga utvecklingen från 1960-tal till 1990-tal.
Lena Cronqvists suveräna behandling av betydelsebärande perspektiv och förmåga att fånga sinnena överraskar varenda gång man exempelvis stöter på en målning som ”Linus”. Den av den lille pojken som sitter och tröstlöst trötthetsskriker på tvättstugans golv. Den rutiga golvbeläggningen ställer sig på ända och formar tillsammans med de tvära färgvalen ett skri i ögat. Kan återkomsten av rutmönster i Lena Cronqvists 1990-tals målningar sökas redan här?


"Linus" 90 X 103 cm, 1970 © Lena Cronqvist (Foto Jan Almerén)

I de senare har rutorna fallit tillrätta igen och antagit en kvadratisk form. Ett skri som frusits men med bibehållen förmåga att låsa betraktaren vid ett ögonblick. Den stelnade tiondelen av en sekund, innan fasan eller paniken eventuellt tar överhanden, den som även innehåller en sällsam skönhet. Sublim, som Kant kallade den förhöjda ”själsstarka” känsla väckt av skräckfyllda händelser i naturen samtidigt och man själv befinner sig på tryggat avstånd.
Katalogen och förhoppningsvis den kommande utställningen kommer att ge goda möjligheter för var och en att följa spåren och dra sina egna slutsatser. Eller att bara stillatigande se en bra målares handlag.

Stockholm 2003-11-04 © Susanna Slöör


Kort om Lena Cronqvist: Född 1938 i Karlstad, bor och arbetar i Stockholm. Konsthögskolan 1959-64. Debut på Galerie Pierre, Stockholm 1965. Har senast ställt ut separat bland annat på Malmö Konstmuseum och Galleri Dobloug, Oslo 2003 - Galleri Lars Bohman, Stockholm och Vida Museum, Halltorp 2002 - Tricia Collins Contemporary Art, New York 1999.

Länk till Sveriges Allmänna Konstförening (SAK)

Länk till Malmö Konstmuseum

Länk till Samling Saltarvet, Bohuslän

Tillbaka till startsidan för omkonst