www.omkonst.com anmäler:
ögonfångarens ordlösa budskap
David Svensson på Roger Björkholmen Galleri 20/11 2003 – 17/1, 2004
Text: Susanna Slöör

David Svenssons ljusfyllda objekt lockar som en seendets flugfångare. Resten av kroppen drivs att följa den förförda blicken över gatan och in på Roger Björkholmen Galleri. Inför verket ”Illuminator” (Snow Man) tappar ögat alla orden.


"Illuminator (Snow man)" nylonväv, metallkonstruktion, glödlampor, 170 X 155 cm, 2003 - "ögon" Lackfärg på MDF-board, 62 cm i diameter, 2003 © David Svensson

"Illuminator (Snow man)" rör sig i ett gränsland mellan designade ljusverk och skulptur. En metallkonstruktion har klätts med vit nylonväv och har sedan ljussatts inifrån. Verket lånar drag av synhändelser
som naturligt uppbär förmågan att kunna låsa den mänskliga blicken och tömma tankarna. Många människor låter sig rofyllt förstummas av en sprakande brasa i eldstaden, en obruten havshorisont eller prydnadsfiskarnas rörelser i ett akvarium. David Svenssons mjukt böljande snögubbsformade ljuskälla har en liknande verkan. Effekten förstärks inte minst av det passande dagsljusmörker som omgärdar oss för närvarande. Meditationen får drag av ljusterapi.

Ljuskällan ackompanjeras av två pupillformade svarta skivor som fästs på väggen till ett ögonpar. ”ögon” heter verket som med sina speglande konvexa former fångar alla synliga händelser i rummet. ögonen formar sig knappast till en själens spegel utan fäster snarare uppmärksamheten vid en gammal undran: Ser man med ögonen eller genom dem? I David Svenssons tappning har pupillen närmast reducerats till ett blindfönster och återkastar vad vi ser i ett oreflekterat skick. Föremålen och vi själva ömsar våra skinn och släpper iväg dessa synretare mot det stumma seendet på galleriväggen till ingen nytta. David Svensson visar oss ett seende utan medvetande, där frågan om vi behöver tankarna och orden för att kunna se även i betydelsen av att förstå (jämför engelskans ”to see”) töms på sin mening.

Stockholm 2003-12-02 © Susanna Slöör


Kort om David Svensson: Född 1973 i Skillingaryd. Bor och arbetar i Malmö. Konsthögskolan Malmö 1998 – 2000. Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1997-1998. Har senast ställt ut separat på Galleri Magnus Åklundh, Malmö 2002, Index, Stockholm 2001, samt deltagit i samlingsutställningar på Dunkers Kulturhus, Helsingborg 2003, Wanås 2003, Malmö Konstmuseum 2003, Carnegie Art Award 2002.

Länk till Roger Björkholmen Galleri

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text