www.omkonst.com anmäler:
Dansen i Queens
Annika Ekdahl på Galleri Gröna Paletten 29/11 – 19/12 2003
Text: Susanna Slöör

Annika Ekdahl presenterar en delredovisning av projektet ”Behöver jag kräkas?- ett försök till uppgörelse med det maniska inom textilkonsten” på galleri Gröna Paletten. Arbetet stöds av Konstnärsnämnden, Sveriges Bildkonstnärsfond.


"Dansen i Queens" gobeläng 300 X 300 cm © Annika Ekdahl

Att spilla sin tid hör väl till det mest tabubelagda man kan ägna sig åt idag. Minst lika tveksamt kan det tyckas vara att ägna sig åt föråldrade och historiskt belastade tekniker för bildframställning. Därför är det välgörande att möta ett konstnärskap som trotsar tiden och vällustigt fortsätter att utveckla en konstform med rika anor som bygger på den tidsödande upprepningen. Annika Ekdahl visar cirka tre meter höga och lika breda gobelänger vävda i norskt garn med en färgrikedom som går utöver det vanliga. Arbetena visar att dagens reproduktionsmetoder med hjälp av dator och tryck har en lång resa kvar innan resultaten närmar sig de som konstnären har åstadkommit. Datorskärmen kan visserligen återge miljontals färgnyanser, men de flesta av dagens trycktekniker klarar inte att ge alla färger dess fulla klarhet. Gobelängtekniken ”härmar” datorns pixelindelade bildyta och tillåter även att de vävda ”pixlarna” förstärks med extra inslag av färgrika trådar. Annika Ekdahls skickliga färgbehandling får en att tro att ackorden skapats av ljuset självt och inte av pigmenten i garnerna.


"Dansen i Queens" (detalj) gobeläng © Annika Ekdahl

Förlagorna till gobelängerna bygger på collagets möjligheter att skapa abrupta formmöten och stilbrott. Delar av fotografier, skisser och andra bildfragment blandas lekfullt och fram växer hennes suggestiva tablåer. I ”Barockfesten” arrangeras en bröllopsmiddag runt en rosaaktig yta som samlar gästerna sedda både från ovan och framifrån. Den allvarliga prästen i konstrast till övriga gäster har fått extra stora bestick. Middagssällskapet omgärdas av ett händelserikt myller som hålls samman av ett magnifikt vibrato av röda toner. I ”Dansen i Queens” drar ackordet mot guldglänsande toner och sepiabrunt. Kompositionen samlas kring den vitklädda dansande kvinnan, som verkar hämtad från ett gammalt fotografi där den handmålade koloriten bleknat betänkligt. Det finns en sugande djupverkan i bilden som förstärks av utsnitten ur originalfotografiet som kantar grundhändelsen. Annika Ekdahls välgjorda kompositioner visar tydligt den kraftfulla rumsliga verkan som de riktigt stora tvådimensionella bildformaten kan ge.

Stockholm 2003-12-08 © Susanna Slöör


Kort om Annika Ekdahl: Född i Stockholm 1955. Bosatt sedan 1980 i Blekinge. HDK i Göteborg 1989-94. Universitetsadjunkt i gestaltning, Blekinge Tekniska Högskola. Har senast ställt ut på: ”From Lausanne to Beijing – International Tapestry Art Exhibition”, Tsinghua University, Beijing, Kina 2000 och 2002 - Rista, Umeå 2002 – ”Art of the stitch”, London och Birkenhead 2001.

Tillbaka till startsidan för omkonst

 

skriv ut denna text