www.omkonst.com anmäler:
Den ort som är vårt liv
Maria Hall på Mia Sundberg Galleri 6/11– 19/12 2003
Text: Susanna Slöör

Maria Hall för oss mot ett tillstånd mellan ”innan” och ”efteråt” samt ”här” och ”där”. Varsamt lotsar hennes titlar oss i fyra riktningar varav två är rumsliga och två tidsliga. Dessa verk presenteras i sin helhet i en ny katalog med text av Eva Runefelt. På Mia Sundberg Galleri visas sviterna ”Innan” och ”Här”.


"Innan", olja, 33 X 33 cm © Maria Hall

Hur kan en människa i samma andetag säga att hon är helt unik och samtidigt räkna med att bli förstådd. Ulf Linde skriver i en essä i ”Efter hand” om författaren Lars Ahlin som enligt Linde misstrodde denna strävan: ”En människa kan inte smycka sig med någon egenskap och därigenom bli olika - det enda som radikalt skiljer henne från andra är hennes plats i tid och rum, det han (Ahlin) kallar 'orten'."
Det känns som om Maria Hall är inne på liknande tankegångar som inspiration till sitt måleri. Kanske är det orten, vårt liv och existens, samt förhållandet mellan våra olika orter som hon arbetar med. Eller så frågar hon hur långt självet kan gå ”innan” möjligheten att möta den andre går om intet.

Hennes uttryck är lågmält men fyllt av liv och hon lyfter fram utsikten från sin utsiktspunkt. Men inte genom att avbilda den och visa oss kopian, utan genom att ge oss själva möjligheten att med hjälp av egna erfarenheter och minnen skapa den. I första rummet på galleriet hänger tolv målningar ur sviten ”Innan”. Silverljuset som dessa målningar utstrålar känns sedda. Upplevelsen som de bygger på är självfallet konstnärens egen men ändå öppnas porten till en gemenskap – ett möte. Hennes silverljus för mig först till ett tillstånd av njutbar melankoli - lik den inför minnet av ljuset en regnmättad dag. Därefter materialiseras essensen ur upplevelsen i det rum på Waldemarsudde där Åke Göranssons skildringar av silverskimrande Göteborgsgator och Kristusmålaren hängde i våras. Det är självklart mina personliga associationer, men samtidigt känns upplevelsen delad. Ett exempel på konstens unika förmåga att överbrygga ett "här" och ett "där" utan ord och utan att de upplevande - konstnären "innan" och betraktaren "efteråt" - delar annan erfarenhet än verket. Vi behöver inte befinna oss på samma kartblad för att våra orter ska kunna leva i känslan av ett delat vara. Ett lösryckt citat av Gunnar Ekelöf får sammanfatta det jag värdesätter högt i konsten och som Maria Hall ger ett så rikt bevis på: ”Allt jag begär är att få stå här avvaktande och att du ger mig ett tecken inifrån mig, av dig!”

Stockholm 2003-11-10 © Susanna Slöör


Kort om Maria Hall: Född 1964 i Göteborg. Bor och arbetar i Stockholm. Kungliga Konsthögskolan 1995-96 och Valand 1992-97. Har ställt ut på Galleri 1, Göteborg 2003, 1999 - Wågermanska konsthallen, Skärhamn 2001 - Galleri Susanne Pettersson, Norrköping 2001 - Schaper Sundberg Galleri, Stockholm 2000, 1998.

Länk till Mia Sundberg Galleri

Tillbaka till startsidan för omkonst