www.omkonst.com anmäler:
På knä för Hill
Carl Fredrik Hill på Nordiska Akvarellmuseet 30/5 - 7/9 2003
Text: Leif Mattsson

Med en serie om 27 akvarellteckningar av Carl Fredrik Hill presenterar Nordiska Akvarellmuseet en av Sveriges mest märkvärdiga målare.


Utan titel, 1883-1911, akvarell, guld, 34 x 42 cm, Carl Fredrik Hill
Fotograf: Malmö Konstmuseum, © Malmö Konstmuseum

Carl Fredrik Hill var utan tvivel en av Sveriges mest mångfacetterade konstnärer. Både nationellt och internationellt söker han sin like vad gäller kraftfullhet och koloristisk mognad. Hans finstämda landskapsmålningar från tiden innan sjukdomsåren är väl jämförbara med Corots och teckningarna från sjukdomsåren är, snart hundra år efter hans död, fortfarande oöverträffade i sin pregnans och kompromisslöshet. Många är de konstnärer som låtit sig inspireras av detta myller av infall och denna sanslösa fantasi som ständigt letade sig till det mentala gränslandets sista utpost.


Utan titel, 1883-1911, akvarell, guld, silver, 34 x 42 cm, Carl Fredrik Hill
Fotograf: Roza Czulowska, © Malmö Konstmuseum

Med Nordiska Akvarellmuseets visning av 27 akvarellteckningar kompletteras bilden ytterligare av Hill som en gudabenådad tecknare och en mycket subtil akvarellist. Genom den odramatiska hängningen, där bilderna presenteras i en jämn rad framträder det seriella draget tydligt. Målningarna verkar utförda i ett flöde, vilket förmodligen inte var fallet, då målarmaterialet ransonerades under denna hans sjukdomsperiod, så att han bara hade två ark papper på förmiddagen och två till på eftermiddagen. Likafullt visar hängningen på en oavbruten tankekedja, ett tematiskt tänkande som inte har med någon mentalsjukdom att göra. Här visas den professionella konstnärens förmåga till en medvetet genomförd serie av måleriska variationer. I flera bilder dyker mytiska djurformer upp men i vissa målningar visar han en närmast minimalistisk renodling av former. Endast landskapets rytmiska puls i form av svepande och böljande linjer återstår.

De experiment med guld- och silverfärg som Hill flitigt använt i dessa bilder blir dock inte synligt i det dämpade ljuset, förrän man böjer sig ned och betraktar bilderna snett underifrån. Först då blottar de sina allra vackraste klanger av oxiderat silver och kornigt guld som tillsammans med de rosa- och ockrafärgade linjerna skapar ett i det närmaste immateriellt uttryck. Mycket sinnligare måleri än så här är det svårt att föreställa sig och man överser lätt med omaket att man för att verkligen få syn på det blir tvungen att böja knä för Hill.

Stockholm 2003-07-09 © Leif Mattsson


Kort om Carl Fredrik Hill: Född 1849 i Lund. Efter några års studier på Konstakademien i Stockholm reser han till Frankrike där han fortsätter sin konstnärliga studier på egen hand. År 1878 drabbas han av ett psykiskt sammanbrott och vårdas på olika mentalsjukhus till 1883 då han flyttas tillbaka till barndomshemmet under vårdnad av modern och systern. Han avlider 1911 efter många års kreativitet i det tysta.

Länk till Nordiska Akvarellmuseet

Tillbaka till startsidan för omkonst