www.omkonst.com anmäler:
Mellan slump och avvägning
Lillevi Hultman på Konstnärshuset 30/8– 21/9, 2003
Text: Susanna Slöör

Lillivi Hultman visar ett fritt experimenterande bildskapande på Konstnärshuset i Stockholm. I hennes verk möter slumpen det minutiösa handarbetet i väl avvägda och originella kompositioner.


"Rosenstång" blandteknik © Lillevi Hultman

I bilderna samsas händelser från olika sfärer. Dalkullan möter golfspelaren och skidåkaren, eller så sveps vi ut i den eteriska rymden ombord på ett flygande tefat. Konstnären blandar fotografiska inslag med den tecknade formen. Hon placerar dessa händelser i förhållande till de slumpmässiga former av blödande färgplumpar som droppats ned på den underliggande ytan. Tecknandet sker med hjälp av symaskinen och hon lyckas åstadkomma en linje som likväl skulle kunna vara gjord av en hård blyertspenna eller en enkel bläckpenna där bläcket är på väg att ta slut. I ”Mönsterflickan” ser den maskingjorda ”bläcklinjen” ut att ha tecknats på ett gammalt gulnat eller rytmiskt kaffefläckat papper. Linjeteckningen kombineras sedan med nedslag i broderi. Korsstygnsarbetet i Lillevi Hultmans tappning tillhör en handarbetstradition men ändå inte. I flera bilder används tekniken för att reproducera fotografiska bilder eller grovt pixellererade datormanipulerade bilder. Att bygga bilden utifrån enfärgade pixlar och punkter är inget nytt inslag i människans bildskapande. I den textila konsten är tekniken närmast uråldrig.


"Mönsterflickan" blandteknik © Lillevi Hultman

Konstnären tycks vara väl medveten om traditionen, men väljer eller sätter avsiktligt samman fragment av olika bildmässiga tekniker och uttryck på ett mycket egenartat sätt. Till kvaliteten i hennes bilder hör den omutliga inställningen att inte ge någon teknik eller bildkonvention företräde. Slumpen och de infall som den skapar spelar minst lika stor för den kreativa processen som det minutiöst utförda textila handarbetet. Färgfläckar och broderier ställs sedan mot rena fabricerade element i form av inklistrade fragment av vykort. I ”Rosenstång” skapas en sällsam poesi utifrån hennes lekfulla och fria experiment med de olika nivåerna i bildskapandet. Färgfläckarna och vykortsrosen bygger upp huvudhändelsen i bilden. De noggrant broderade inslagen som den flyende hjorten och foten till stången ges mindre vikt, vilket skapar den välbehövliga kontrasten och spänningen mellan utförande och uttryck.

Stockholm 2003-09-07© Susanna Slöör


Kort om Lillevi Hultman: Född 1943 i Sollentuna. Bosatt och verksam i Linköping. Utbildad på Konstfack 1961-66. Har senast ställt ut på Galleri Plan2rum, ödeshög 2002 – Galleri Inger Molin, Stockholm 2001 – ”Mönstring” Norrköpings konstmuseum 2001 – ”Reflexer” Härnösands Konsthall 2000.

Länk till Konstnärshuset

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text