www.omkonst.com anmäler:
Flickan och det förgängliga
Oskar Korsár, ALP Galleri Peter Bergman 10–20/12 2002, 4–11/1 2003
Text: Susanna Söör

Konsten förstås baklänges men måste skapas framlänges. För att det ska bli konst måste man våga kasta sig ut på 70 000 famnars djup. (Fritt efter en filosofen Kierkegaard, syftande på livet.)


"Vid havet", tusch, © Oskar Korsár

Jag gissar att de flesta konstnärer står och hisnar vid kanten till bråddjupet både en och annan gång. Alla får vi utveckla strategier för att kreativt ta tillvara på den scenskräck som tidvis uppstår under arbetet.

Några av oss är utrustade med ett jungfruligt självförtroende som gör att vi varken räds att ligga för nära eller för långt från en tradition och inte tvivlar på den egna berättarförmågan. Oskar Korsár är illustratör och tecknare som nyfiket och orädd kliver in på konstscenen via galleri ALP Peter Bergman.

Jag vet inte vilka referenser han har. Men Oskar Korsárs teckningar utstrålar en självklar tro på det egna handlaget och uttrycket. En bild som ”Vid havet” ser skenbart enkel ut men konstnären har valt en svår komposition som han gått i land med på ett utmärkt sätt. Den storögt tittande flickan med lite utstående tänder borde enligt konstens regler trilla ur bildrutan placerad så farligt nära nedre högerhörnet.

Men av någon anledning vägs hon upp av de kraftfullt markerade molnformationerna till vänster om henne. Samtidigt borde även havet som kommer inrullande och nästan sköljer genom papperet hjälpa till att spola bort flickan. Den tunna flickkroppen med sin käppraka ryggtavla och uppåtsträvande oval till ansikte strävar dock spänstigt emot. Resultatet blir att hennes gåtfulla ansikte varken tar över eller försvinner ur bildrummet.


"Utan titel", tusch, © Oskar Korsár

I teckningen ovan, (utan titel), går flickan på promenad med döden. Här visar Oskar Korsár upp hela sin kapacitet. Leken med förgängelsemotivet och den dödliga kärleken kombineras med förmågan att ingjuta livskraft i hela ytan. Hans fräcka eklektiska utflykter kombineras med en intensiv närvaro och innerlighet i linjeföringen. Var rädd om den friskheten och fortsätt att inte väja för konstens rundningsmärken.

Stockholm 2002-12-13 © Susanna Slöör


Kort om Oskar Korsár: Född 1977 i Umeå. Bosatt och verksam i Stockholm. Gick ut Konstfack Grafisk Design 2001 och har i år även ställt ut på Bildmuseet i Umeå tillsammans med Jonas Nobel och Fredrik Söderström.

Mer information på hemsidan för ALP Galleri Peter Bergman

Tillbaka till startsidan för Omkonst

skriv ut denna text