www.omkonst.com anmäler:
Sökande färgens källa
Hans Lif på Galleri Gröna Paletten 19/10 - 7/11 2002
Text:Leif Mattsson

Som klanger från en xylofon dansar färgerna fram i Hans Lifs målningar på Galleri Gröna Paletten. Ackorden är livfulla och tonerna exakta i denna lovsång till måleriet.


"Stilleben i delat ljus", © Hans Lif

Med välstämda färger och en friskhet i penselföringen skapar Hans Lif sin egen värld av vardagliga stillebenobjekt. Han arrangerar sina uppställningar som det passar honom. Ofta är kombinationerna överrumplande. Limburkar, plastflaskor, sminkdosor, tekannor, böcker och diverse lådor tillhör den återkommande rekvisitan.
Penselskriften är ömsom rastlös, ömsom exakt och färgen har samlats i färgfläckar som inte helt följer formens förväntade kontur. Lif tänjer dessutom på det realistiska avbildandet för att låta färgerna få klinga ostört. Detta skapar en stor målerisk frihet. Samtidigt förmedlas ett starkt intresse för tematiska variationer och en smittande experimentlust, i en genre vanligen betraktad som något belastad.

Som centrum i Hans Lifs stillebenkompositioner återfinns ofta ett större objekt som får slå an färgackordet. Det kan vara en bok, en flaska eller en tekanna. Han inordnar därefter de mindre formerna i grupper om varmt och kallt. I målningen ”Stilleben i delat ljus” är färgackordet uppdelat i en gulaktig, varm ton och ett antal mycket svala nyanser av ljusblått, turkos och grönt. De kalla skuggfärgerna är genomgående färgstarka. Skuggan verkar dessutom ljusare än ljuset självt och tillåts på så sätt spela en mycket aktiv roll i färgackordet.
Som stomme till detta färgspel ligger en komposition av ett antal markerade diagonaler. Bordet, duken och boken skapar lutande linjer i en annars ganska lugn målning. Hans Lif verkar här använt kompositionens skevhet som en motpol till den ljusa och mer lättillgängliga färgskala.


Lifs måleri utstrålar en lust att undersöka stillebenmåleriets gränser, framför allt färgmässigt. Helt klart finns också ett intresse för abstrakt form och lekfulla experiment.
I ett antal teckningar visar han dessutom en stark känsla för linjens rytm. Dessa teckningar som verkar utförda i ett flöde och under stor inspiration, ser ut at vara den konstnärliga källa ur vilken Lif hämtar sin kraft. De bidrar också till att skapa en visuell bredd i denna ljusa utställning.

Stockholm 2002-10-21 © Leif Mattsson


Kort om Hans Lif: Född 1958 i Näsåker. Verksam i Stockholm
Detta är hans andra utställning på Galleri Gröna Paletten, Stockholm

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text