www.omkonst.com anmäler:
Drömtid och fritid
Karin Lind och Simon Häggblom på Galleri Anders Lundmark 24/5 – 15/6 och 16/8 – 31/8 2003 samt Skulpturens Hus, Vinterviken 28/5 – 30/9 2003

Text: Susanna Slöör & Leif Mattsson

Karin Lind och Simon Häggblom är aktuella med utställningar på nyflyttade Galleri Anders Lundmark, Bjurholmsplan, Södermalm samt på Skulpturens Hus.


Från installationen "Dröm Var Dag" 2003 © Karin Lind & Simon Häggblom

Titeln på den installation som visas på Galleri Anders Lundmark är ”Dröm Var Dag” och handlar om våra drömmar om frihet utan plikter. Tiden är det tema som går igen i båda utställningarna och för många handlar drömmen om fri tid om resor. Detta anknyter Karin Lind till när hon under sina resor broderat hundratals små dagliga minnesbilder, med röd tråd på japanska munskydd. Längs väggarna på utställningsrummet har dessa spänts upp mellan metallkonsoler, vilket bildar en inramning till övriga händelser i rummet. Man får en subtil påminnelse om hur kraftfull färgens signalvärde kan vara. Det går en stöt genom kroppen när man först ser det röda mot det vita kompressliknande underlaget, som dock klingar av i samma stund som motiven så sakta träder fram och skapar en ny berättelse.


Från installationen"Dröm Var Dag" 2003 © Karin Lind & Simon Häggblom

Från taket hänger två kjolar ned som utför märkliga rituella rörelser. Den ena består av ett sidenlätt tyg som plötsligt dras upp mot taket och pulserar till, fylls med luft som en ballong för att sedan sjunka ihop och återgå till sitt utgångsläge. Kjolens mönster består av fotografier tagna under konstnärernas resor. En symbol för den tid i frihet som många drömmar vävs kring. Men broderierna och kjolens reseskildring är samtidigt tecken för en avslutad handling och ett tillbakablickande. Den nya drömmen närs i den vardagstunga, brunfärgade, långa kjolen som sveper fram i en märklig och maklig dans över heltäckningsmattan i samma färg. En liten robotdriven dammsugare bjuder emellanåt upp kjolen till en gemensam vardagsaktivitet som inte sällan fylls och förgylls med drömmar.


Från installationen"Fri Tid" 2003 © Karin Lind & Simon Häggblom

Installationen vid Skulpturens hus består av sex förprogrammerade gräsklippare som på en stor gräsmatta, i långsamt tempo klipper ut orden ”FRI TID”. Gräsmattan har frigjorts från sin omgivning genom att lyftas upp en halvmeter och omgärdas av en vattengrav. På så sätt har konstnärerna skapat ett scenrum där gräsklipparnas koreografi tydligt framträder. Med sitt minutiösa, ihållande klippande påminner dessa gräsklippare oss om allt fåfängt och meningslöst vardagsarbete som vi robotaktigt utför i vår längtan efter fri tid. Karin Lind och Simon Häggblom ställer med all rätt frågan: Vad gör vi med vår tid?

Stockholm 2003-06-03 © Susanna Slöör & Leif Mattsson

Karin Lind är även aktuell med en installation vid Sjöfartsmuseet i Mariehamn under tiden 7/6 – 20/8 2003


Kort om Karin Lind: Född 1959. Bor och arbetar i Stockholm. Utställningar i urval: Konstnärshuset, 1989 - Eksjö Konsthall, 1990 - Galleri Anders Lundmark, 1996, 2003 – Galleri Argo, Stockholm, 1992, -95, -97, -99, -2002 – Konstens Hus, Luleå, 2000 – Gotlands Konstmuseum, 2000 – Haga Forum, Stockholm, 2001 – Town House Gallery, Egypten, 2003.

Kort om Simon Häggblom: Född 1953 på Åland. Bor och arbetar i Stockholm. Utställningar i urval: Galleri Anders Lundmark 2003 – Moderna Museet (en installation), 1993 – ”Nordiska rum”, Köpenhamn, 1997 – ”Art Farm”, Åland 2000 – ”Bild” en gräsklipparinstallation, Gotland 2002.

Länk till Galleri Anders Lundmark | Länk till Skulpturens hus

Tillbaka till startsidan för Omkonst