www.omkonst.com anmäler:
Spår av händelser
Peter Lundström, Galleri Hjärnstorm 4/12 – 23/12 2003
Text: Leif Mattsson

Som spår av händelser eller tecken för turbulenta handlingar bjuder Peter Lundströms målningar på intrikata tolkningsmöjligheter. Enkelheten i val av objekt balanseras av komplexiteten i bildernas rytmiska figurer.


"Damian's tie" olja © Peter Lundström

Det är ett känt optiskt fenomen att man vid mörker bör fokusera något bredvid de objekt man vill kunna se. Man kan på så sätt skönja föremål och händelser som annars skulle förbli fördolda vid ett stint stirrande på dess centrum. Något liknande ställs man inför i Peter Lundströms måleri, men här är det inte brist på ljus utan det faktum att själva händelsen utspelar sig utanför bildrummet som komplicerar vårt betraktande. Vi bör således "fokusera" något bredvid det som bilderna tycks skildra för att avkräva dem deras betydelser. Vi ser en slips mot ett sextiotalistiskt mosaikmönster, en röd BH prydligt lagd på en pall, en närgången studie av en toalettstol, ett glas med huvudvärkstabletter, ett par damskor mot ett linoleumgolv, ett par trosor på en stol. Objekten inbjuder till associationer åt diverse håll och i flera fall med en gemensam nämnare i en "icke-vardag". Underkläderna är extravaganta och festutvalda, slipsen likaså. Kaklet från det folkhemska badrummet är dock vardagligt tidstypiskt och samtidigt retrotrendigt.

Det är med en mycket distanserad naturalism Peter Lundström sammanställer sina bildhändelser. Hans objekt härmar verkligheten och blir tecken för turbulenta handlingar i ett slags piktogramform. De leker med våra föreställningar om festens och vardagens symboler på ett överrumplande och ofta humoristiskt sätt. Det är också med blandade känslor man igenkänner rekvisitan från självupplevda fall av post festum - eftertankens insikt i ett alldeles för senkommet stadium. Men med Lundströms medvetna formkänsla och hans överrumplande bildsammansättningar blir bilderna ofta mer än just stiliseringar av upplevelser. De formar sig till ett slags moderna vanitasstilleben - ett lustmord på både festens och vardagens belastade symbolrekvisita.

Stockholm 2003-12-08 © Leif Mattsson


Kort om Peter Lundström: Född 1953 i Umeå där han bor och arbetar. Senast synlig på Piteå konsthall & Konstakuten i Stockholm (2003), gav i samband med detta ut boken "Album". Stipendier: IASPIS (1997). Mottog 1985 biennalpriset i Rauma, Finland.

Länk till Galleri Hjärnstorm

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text