www.omkonst.com anmäler:
Rytm och vatteneko
Ann Makander på Galleri Svenska Bilder 26/9 – 15/10 2002
Text: Leif Mattsson


"Guldfiskar", © Ann Makander

Ett blänk i vattenytan, en fiskstjärt som slår, en sköldpaddas makliga simmande. Ytor som blir till sandbotten för att snart förvandlas till vågformer. Guldfiskar som dansar och skapar komplexa figurer, både över och under vattnet. Detta är några exempel på vad man möts av på Ann Makanders utställning på Galleri Svenska Bilder.

I denna tradition av rytmiskt måleri där varje yta på duken ger samma möjligheter som en tangent på ett piano och där varje färgfläck får dubbla betydelser befinner sig konstnärinnan Ann Makander. Hon har sedan 1980-talet kommit att utforska detta gäckande spel med framför, bakom, över och under. Betraktaren utmanas att tyda de olika delformerna i målningarna. De ornamentala slingorna blir till en vattenyta, för att plötsligt brytas sönder, förändra karaktär och betydelse.

I serien av guldfiskar som simmar i en damm utnyttjas målningarnas yta maximalt. Fiskarna blir av solens blänk och vattnets ljusbrytning till polkagrisfärgade dansande figuriner. Man kommer att tänka på Matisse och hans "dansare". Hos Makander finns samma fascination över rytm och ornamental variation. De stundtals starka färgerna och den höga kontrasten skapar dramatik i den annars så lugna fiskdammen.

Ann Makander håller en konsekvent linje i sin figurativa stilisering. Hon har en stark integritet och är mycket medveten om sina medel. Att hon nu släpper in guldfiskar och sköldpaddor i sin värld ser jag som mycket spännande och fruktbart.
I en liten målning av en långsamt simmande sköldpadda samlas alla uställningens komponenter i en och samma bild. Här finns rytmen, ornamenten men också ett fridfullt lugn i sköldpaddans mjuka simtag genom det koboltgröna vatttnet.


"Sköldpadda", © Ann Makander

Stockholm 2002-09-29 © Leif Mattsson


Kort om Ann Makander: Född i Malmö 1954.
Detta är hennes tredje utställning på Galleri Svenska Bilder, Stockholm.

Se även hemsidan för Ann Makander och Galleri Svenska Bilder

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text