www.omkonst.com anmäler:
Fåglarna håller ting
Torsten Renqvist på Galleri Argo 11/1 – 2/2 2003
Text: Susanna Slöör

Tre lommar i miniatyr drar förbi när man kliver in på Galleri Argo. Långsträckta med lugna vingtag och karaktäristiska läten. Torsten Renqvist lyckas som otaliga gånger förr fånga och förmedla ett igenkännande utan att vara övertydlig. Snarare motsatsen.


"Jättestruts" © Torsten Renqvist

Han vet precis var gränsen går. Hur mycket form och antydd rörelse som behövs för att skapa ett fågelsträck. Hur man kommer åt essensen, fåglarnas väsen. På utställningen finns fåglar, eller fågelliknande figurer, samlade från minst tre decenniers intensiv och fantasifylld produktion. Torsten Renqvists humor och kärleken till objekten han skapat lyser emot en. Fågeltemat visar samtidigt upp en sprödare och mer stillsamt lekfull sidan hos konstnären. Den utmärkta hängningen, tillsammans med det vackra ljuset som faller in i galleriet bidrar till att skapa en mycket sevärd utställning. Egentligen är det en onödig kommentar eftersom Torsten Renqvist brukar skämma bort oss med bra utställningar. Den lilla retrospektiven på Moderna Museet i höstas är bara ett näraliggande exempel.

"Tranan - skiss till samemuseet i Jokkmokk" © Torsten Renqvist

Det har också utkommit en ny bok om Torsten Renqvist av Mailis Stensman utgiven av förlaget Edition Apel. Den presenterar hela bredden i konstnärskapet och visar ett antal exempel från det tidiga måleriet, grafiken, teckningar, skisser och skulpturer i små och stora format, till de allra senaste verken.

Stockholm 2003-01-18 © Susanna Slöör


Kort om Torsten Renqvist: Född 1924. Debuterade som målare och grafiker 1950. Fick pris på Biennalen 1964. Lämnade några år senare måleriet helt. Sedan dess har han skulpterat, mest i trä. År 2000 mottog han Sergelpriset som delas ut av Kungliga konstakademin. På Galleri Argo har han synts återkommande genom åren.

Länk till Galleri Argo

Tillbaka till startsidan för omkonst