www.omkonst.com anmäler:
På slumpvandring
Sven-Erik Johansson på Konstakademien, Salarna 16/11 – 15/12 2002
Utställningen arrangeras av gallerist Björn Axlund
Text: Susanna Slöör

Det är sällan man ser ett konstnärskap som så självklart fyller ut Salarna på Konstakademin. Det sjunger från väggarna av skaparlust och nya tag. Merparten av Sven-Erik Johanssons verk har tillkommit under de senaste två-tre åren.


"Vid Muren", kolmålning, 2000 © Sven-Erik Johansson

Målningar, slösande många målningar, i stora format var det länge sedan man såg i Stockholm. Det lyser av lycka och arbetsiver om de nya bilder som Sven-Erik Johansson visar. Han har börjat frångå det mästerliga handlaget och den noggranna teckningen, arvet från Bosch, Brueghel och Dürer. Stora friare former och ytor släpps lösa, vilket fungerar som en bra motvikt till de mer närgånget tecknade detaljerna.

”Vid Muren” ingår i en svit arbeten som kallas för kolmålningar. Konstnären utgår från en grundering med sand. På det skrovliga underlaget har han arbetat med kraftfulla svepande linjer och former i kol, som kompletterats med penslade ytor i vinyl. Ackordet är det grafiskt svart/vita. Den hårda konstrasten bländas ned med hjälp av gråa, beigebruna ytor i grunden och i vissa fall också av någon ytterligare färg. Utöver de nya kolmålningarna visas även bilder tillkomna under 1990-talet, som mer representerar den figurrika bildvärld som jag tidigare förknippat Sven-Erik Johansson med. På utställningen visas även skulpturer i bland annat brons. Ett fint exempel är ”Ryttare” från 1999. Sedan finns det naturligtvis teckningar.


"Ryttare", brons, 2002 © Sven-Erik Johansson

”På ett papper drar jag några streck. Tecknar en form vilken som helst. Mera streck. Plötsligt ur ett kaotiskt virrvarr av linjer och former framträder något som blir början till en händelse”. Så citeras konstnären om slumpens betydelse för hans sätt att arbeta. I nya boken ”Förbigångaren” (Carlsson bokförlag) presenterar Elisabet Haglund, konsthistoriker och chef för Borås Konstmuseum, den västsvenske målarens konstnärskap i helfigur.

Stockholm 2002-11-24 © Susanna Slöör


Kort om Sven-Erik Johansson: Född 1925 i Borås. Studerade för Endre Nemes på Valands konstskola 1952-1955. Har i år tidigare deltagit i samlingsutställningen ”Västsvensk Avantgarde”, Röda Sten i Göteborg.

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text