www.omkonst.com anmäler:
Musikens språk i linjen
Anders Sjölund på Galleri Argo 25/10– 16/11, 2003
Text: Susanna Slöör

Anders Sjölund visar en rytmiskt koreograferad, handens dans på Galleri Argo. Energiska men samtidigt minimala vågrörelser möts och bildar ett eteriskt brus. Avbrott, tvära kast och omtagningar hejdar den raka linjens färd och bildar en synkopisk rörelse.


"Utan titel" akryl på pannå © Anders Sjölund

Ett skrivet språk kräver att vi kan enas om hur orden ges ett utseende. Skriften underställs ett antal villkor, vilket skapar en symboliskt mättad ornamental form. Anders Sjölunds måleriska skrift är formaliserad och påminner om ett skrivet språk. Intresset knyts dock till skriftens synliga och ”seismografiskt” registrerande möjligheter - dess ornamentala karaktär. Den walesiska arkitekten och designern Owen Jones samlade och analyserade världens alla stilar i ”The Grammar of Ornament” som publicerades första gången i mitten av 1800-talet. En stils uppgång och fall följde enligt honom en utvecklingskurva med uppgångsfas, mognad och förfall. Under uppgångsfasen syns att ornamenten är utförda av en mänsklig hand. De senare stadierna kännetecknas av en successiv förfining till döds, där människans frånvaro blir allt tydligare.

Anders Sjölunds skrift är under uppgång, i en ständig rörelse uppåt där den levande handens förmåga att störa perfektionen finns närvarande. Jämför trummaskinen med trumpinnarnas virvlande piruetter över trumskinn och cymbal. I handen vilar de små och stora förskjutningarnas hemligheter. De som får oss att lystra och intresserat följa dess spår, under vetskapen om att här finns ett svarbart tilltal. Även om ordbilderna inte förmedlar ett enkelt uppfattat innehåll kan vi läsa och förstå ett poetiskt temperament. Anders Sjölund visar sin musikaliska läggning i sitt spel med linjen över en yta. Den med matthet spetsade akrylfärgen ger möjligheter att snabbt följa upp och berika de rytmiska infallen i underliggande lager med nya vindlande tonslingor. Allt utspelat med stöd av färgens förmåga att förhöja det klingande ljuset i gråskalorna.

Stockholm 2003-10-27 © Susanna Slöör


Kort om Anders Sjölund: Född 1960. Verksam i Stockholm. Konsthögskolan 1991-96. Har ställt ut på Box Kraftverk Bjärtrå, Kramfors (tillsammans med Olof Lundström) 2001 – Galleri Argo 2001, 1998. Galleri Mejan 1996.

Länk till Galleri Argo

Tillbaka till startsidan för omkonst